Klopsiki w sosie pomidorowym to świetna potrawa nie tylko na obiad. Doskonale sprawdzają się zarówno z kaszą czy ryżem.
Jeśli ktoś lubi konkretne, ostre smaki, może wykorzystać samą wołowinę. Ci, którzy wolą łagodniejsze mięso, mogą przygotować klopsy z wieprzowiny czy nawet drobiu.
Klopsiki
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, mielona papryka
6 łyżek bułki tartej
Mięso dokładnie mieszkamy z przyprawami oraz bułką tartą i jajkiem. Formujemy kulki i obsmażamy je lekko na patelni z rozgrzanym olejem.
Sos pomidorowy
Składniki:
2 szklanki bulionu
1 butelka sosu typu passata
papryka mielona, sól, pieprz, czosnek
Do większego garnka wlewamy gotowy bulion, podgrzewamy. Wlewamy sos pomidorowy i dorzucamy przyprawy. Do sosu wrzucamy klopsiki i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
0 0
Bardzo oryginalne danie.
Klopsiki z kaszą.
Poleca Przełom.
0 0
do tego pasuje jakaś surówka. najlepiej z kapusty. sinej