Racuchy bolęcińskie, czyli historia sentymentalna - przelom.pl
Zamknij

Racuchy bolęcińskie, czyli historia sentymentalna

14:57, 28.06.2019 Grażyna Kaim
Skomentuj Agnieszka Mendela trze jabłka do ciasta na racuchy. FOT. GRAŻYNA KAIM Agnieszka Mendela trze jabłka do ciasta na racuchy. FOT. GRAŻYNA KAIM

Agnieszka Mendela z Bolęcina dostała od babci przepis na racuchy z jabłkami. Właściwie nie musiała go dostawać, bo od dziecka przyglądała się, jak babcia je robi.



Dla Agnieszki Mendeli, koordynatorki wioski tematycznej w Bolęcinie (Wioska pod skałą), racuchy to wspomnienia - dzieciństwa, babci, rytuałów, które na zawsze odeszły w przeszłość.
- Przypomina mi się, jak idę z babcią do pola. Brałyśmy ze sobą właśnie racuchy, bo nie było kanapek. Jak panie siadały, żeby odpocząć (bo tych pań było zazwyczaj kilka - pomagały sobie wzajemnie przy pracy w polu), to częstowało się nimi. Nie tylko moja babcia przynosiła do pola te racuchy. Inne panie też. Albo ciasta drożdżowe ze śliwkami czy jabłkami. Takie wysokie, puchate... Do tego była woda z sokiem malinowym, z malin zbieranych w lesie. Butelka z sokiem po kilku godzinach była oblepiona mrówkami - wspomina z sentymentem pani Agnieszka. Teraz, w dorosłym życiu, sama często robi racuchy zapamiętane z dzieciństwa.
A sposobów na racuchy jest kilka. Niektóre gospodynie dodają drożdże, żeby ładnie urosły, inne nie. Jedne dają pokrojone w kawałki lub starte jabłka, inne jagody czy śliwki. Podawać też można je na różne sposoby: z cukrem pudrem albo śmietaną i domową konfiturą. Albo zupełnie bez niczego. Jak kto woli. A i tak na pewno będą smakować.
Już wkrótce receptura na racuchy bolęcińskie ma szansę znaleźć się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.

Przepis na racuchy bolęcińskie

Z poniższej receptury wyjdzie nam około 30 racuchów. Do ich wykonania potrzebujemy: 2-3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, łyżka stołowa cukru, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4-5 twardych jabłek, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy stopniowo przesianą przez sitko mąkę, dolewamy mleko, wodę i roztrzepujemy. Konsystencja ciasta powinna być bardziej gęsta niż na naleśniki. Gdy ciasto jest gotowe, dodajemy trochę soli do smaku, cukru i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w talarki lub ścieramy na tarce z dużymi otworami, i dodajemy do ciasta; mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy łyżką ciasto z jabłkami. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem lub - tak jak na zdjęciu - nałożyć na nie kwaśną śmietanę i konfiturę.

 

(Grażyna Kaim)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

zadziwionyzadziwiony

0 0

"Bolęcińskie"?! Przepis raczej znany powszechnie 09:54, 29.06.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%