Słodko-kwaśna zupa z kapustą i innymi warzywami oraz skwarkami. Należy do potraw zachowanych w powojennej kuchni. W Mirowie przepis na parzybrodę przetrwał dzięki gospodyniom.
Dawniej niemal przy każdym gospodarstwie, w przydomowym ogródku lub na zagonie, rosły wszystkie warzywa będące jej składnikami: kapusta, ziemniaki, marchew, cebula, pomidory oraz lubczyk. Łatwy dostęp do nich powodował, że była to potrawa często gotowana w okresie prac gospodarskich. Sporządzano ją zazwyczaj latem. Z kolei w miesiącach zimowych przygotowywano posiłki z kapusty kiszonej. Mirowską parzybrodę wyróżnia kolor i smak, uzyskane poprzez dodanie przetartych pomidorów. Według mieszkańców Mirowa, nazwa wzięła się stąd, że kapusta była grubo krojona i parzyła brodę podczas jedzenia. Przepis na nią nie zmienił się od lat.
Przepis
Kapusta biała świeża - ok. 1 kg, ziemniaki - 0,70 kg, pomidory - ok. 0,5 kg (do uzyskania 0,25 litra przecieru), marchew - 15 dag, cebula - 10 dag, boczek wędzony lub słonina - 60 dag, smalec - ok. 10 dag (do usmażenia cebuli), woda - ok. 6 litrów. Na zasmażkę: mąka pszenna (typ 500) 2-3 łyżki, smalec - ok. 6 dag, przyprawy: lubczyk świeży - gałązka, sól do smaku, pieprz.
Warzywa myjemy. Kapustę siekamy w paski, a następnie w grubą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy ok. 20-30 minut. Ziemniaki, po obraniu, kroimy w grubą kostkę. Gotujemy przez ok. 20 minut. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu. Kroimy boczek/słoninę w drobną kostkę i podsmażamy. Do roztopionego smalcu dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej celem sporządzenia zasmażki. Podsmażoną cebulę, skwarki i zasmażkę oraz ugotowane i odcedzone ziemniaki dodajemy do gotującej się miękkiej kapusty z marchewką. Całość gotujemy ok. 2 minuty. Sparzone pomidory przecieramy przez sitko, a uzyskany przecier dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przyprawiamy poszatkowanym świeżym lubczykiem, solą oraz pieprzem. Po połączeniu i wymieszaniu całość należy gotować przez ok. 2 minuty.
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
Mieszkaniec: zróbmy parking na dawnym targowisku
do jan kowalski: przestań *%#)!& farmazony, Już to tłumaczyłem ale ty zawzięty pisuar swoje. Kupcy sami sobie winni, że nie ma tzw. Kleparza. Miasto miało wybudować a oni przez 10 lat nie będą płacić czynszu. Dobre.
Vimo
10:21, 2025-07-01
Mieszkaniec: zróbmy parking na dawnym targowisku
chyba cię człowieku pogięło, tylko parkingi, parkingi.
Kera
10:18, 2025-07-01
Ludzie chcieliby, żeby ZGOK w Balinie w ogóle przestał
A co ci ludzie chcą zrobić ze swoimi śmieciami?
stary zgred
09:57, 2025-07-01
Mieszkaniec: zróbmy parking na dawnym targowisku
Nie ma bardziej *%#)!& pomysłu niż parking w ścisłym centrum miasta.Ten Pan niech swoje auto zostawi przed domem lub blokiem a jak nie ma miejsca to sprzeda i pojeździ gkm lub taksówkami
Pinky
09:25, 2025-07-01
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz