Słodko-kwaśna zupa z kapustą i innymi warzywami oraz skwarkami. Należy do potraw zachowanych w powojennej kuchni. W Mirowie przepis na parzybrodę przetrwał dzięki gospodyniom.
Dawniej niemal przy każdym gospodarstwie, w przydomowym ogródku lub na zagonie, rosły wszystkie warzywa będące jej składnikami: kapusta, ziemniaki, marchew, cebula, pomidory oraz lubczyk. Łatwy dostęp do nich powodował, że była to potrawa często gotowana w okresie prac gospodarskich. Sporządzano ją zazwyczaj latem. Z kolei w miesiącach zimowych przygotowywano posiłki z kapusty kiszonej. Mirowską parzybrodę wyróżnia kolor i smak, uzyskane poprzez dodanie przetartych pomidorów. Według mieszkańców Mirowa, nazwa wzięła się stąd, że kapusta była grubo krojona i parzyła brodę podczas jedzenia. Przepis na nią nie zmienił się od lat.
Przepis
Kapusta biała świeża - ok. 1 kg, ziemniaki - 0,70 kg, pomidory - ok. 0,5 kg (do uzyskania 0,25 litra przecieru), marchew - 15 dag, cebula - 10 dag, boczek wędzony lub słonina - 60 dag, smalec - ok. 10 dag (do usmażenia cebuli), woda - ok. 6 litrów. Na zasmażkę: mąka pszenna (typ 500) 2-3 łyżki, smalec - ok. 6 dag, przyprawy: lubczyk świeży - gałązka, sól do smaku, pieprz.
Warzywa myjemy. Kapustę siekamy w paski, a następnie w grubą kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy ok. 20-30 minut. Ziemniaki, po obraniu, kroimy w grubą kostkę. Gotujemy przez ok. 20 minut. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu. Kroimy boczek/słoninę w drobną kostkę i podsmażamy. Do roztopionego smalcu dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej celem sporządzenia zasmażki. Podsmażoną cebulę, skwarki i zasmażkę oraz ugotowane i odcedzone ziemniaki dodajemy do gotującej się miękkiej kapusty z marchewką. Całość gotujemy ok. 2 minuty. Sparzone pomidory przecieramy przez sitko, a uzyskany przecier dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przyprawiamy poszatkowanym świeżym lubczykiem, solą oraz pieprzem. Po połączeniu i wymieszaniu całość należy gotować przez ok. 2 minuty.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Płatny parking + płatny pociąg to raczej nie będzie to zachęta do korzystania z pociągu. Raczej odwrotnie.
stary zgred
14:44, 2025-05-13
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Tam gdzie władza jest słaba tam są parkingi płatne,zarządzane przez dziwne spółki z innej części kraju.
Miro
14:22, 2025-05-13
"Lekarz od cudów" honorowym obywatelem Libiąża
Wśród honorowych górnicy, duchowni, pan Wróbel (nie znam...) i teraz Marek (mogę tak mówić...). Teraz to jest naprawdę zrozumiałe i uzasadnione, w niczym nie umniejszając zasług pozostałych.
hajer
12:10, 2025-05-13
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Miał być na 100 samochodów i bezpłatny. A wychodzi zawsze po staremu, czyli mniejszy i płatny. Jak zdzierać to na całego.
watacha
11:44, 2025-05-13
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz