Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Zupa paprykowa z aromatycznymi grzankami

23.05.2020 18:00 | 0 komentarzy | 3 136 odsłony | Ewa Solak

Jeśli macie ochotę na pyszne danie, powinniście wypróbować ten przepis. Świetnie się sprawdza zarówno na obiad, jak i na kolację.

0
Zupa paprykowa z aromatycznymi grzankami
Zupa paprykowa będzie świetnie smakować zarówno na obiad, jak i na kolację
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
4 czerwone papryki (można dodać 2 łyżeczki gotowej pasty paprykowej ze słoiczka)

1 szklanka sosu pomidorowego typu passata (zamiennie puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory)

1 cebula

3 ząbki czosnku

1,5 l bulionu wołowo - drobiowego (lub warzywnego wg. uznania)

oliwa z oliwek

grzanki (najlepiej z weki lub bułki podsmażone z czosnkiem niedźwiedzim, bazylią i oregano i lekko posolone)

natka pietruszki

ser parmezan lub inny ser tarty

Gotujemy rosół wołowo - drobiowy z warzywami. Na patelni podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę oraz czosnek i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż będzie miękka. Z ostudzonego bulionu wyjmujemy mięso i warzywa, zostawiając te, które lubimy. Dodajemy tam podsmażoną paprykę z cebulą oraz czosnkiem i miksujemy. Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy przygotowane wcześniej grzanki i posypujemy startym parmezanem. Na koniec ozdabiamy natką pietruszki. Smacznego!