Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Śledzie w marchewce

16.12.2008 13:08 | 0 komentarzy | 8 531 odsłon | red
Na zakąskę wyśmienite!
0
Śledzie w marchewce
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Na zakąskę wyśmienite!

Składniki:
5 płatów śledzi solonych
2 duże marchewki
1 cebula
3 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy z oliwek

Śledzie płuczemy, wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc, aby odmoczyły się z soli.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podlewamy odrobinę oliwą i dusimy, aż się zeszkli. Startą na grubym tarle marchewkę dusimy w osobnym naczyniu w ten sam sposób. Podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła. Po wystygnięciu cebulę mieszamy z marchewką, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, rozcieńczonej w wodzie. Doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym.
Śledzie kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy marchewkę z cebulą i oliwą. Mieszamy. Odstawiamy na jeden dzień. Podajemy na stół.
Smacznego!

Przełom nr 47 (863) 19.11.2008