Porady
Śledzie w marchewce
Na zakąskę wyśmienite!
Składniki:
5 płatów śledzi solonych
2 duże marchewki
1 cebula
3 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy z oliwek
Śledzie płuczemy, wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc, aby odmoczyły się z soli.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podlewamy odrobinę oliwą i dusimy, aż się zeszkli. Startą na grubym tarle marchewkę dusimy w osobnym naczyniu w ten sam sposób. Podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła. Po wystygnięciu cebulę mieszamy z marchewką, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, rozcieńczonej w wodzie. Doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym.
Śledzie kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy marchewkę z cebulą i oliwą. Mieszamy. Odstawiamy na jeden dzień. Podajemy na stół.
Smacznego!
Przełom nr 47 (863) 19.11.2008