Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sezon na kurki w pełni. Świetnie smakują w zalewie octowej

31.07.2022 15:00 | 1 komentarz | 4 750 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Trwa sezon na kurki. Te grzyby dostarczają organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca. Wyśmienicie smakują zamarynowane. Wypróbujcie przepis.
1
Sezon na kurki w pełni. Świetnie smakują w zalewie octowej
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
2 kg kurek
Marynata:
szklanka octu spirytusowego 10%

  • 3 szklanki wody
  • 4  łyżki cukru
  • łyżka soli
  • 6 liści laurowych
  • łyżka gorczycy
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • duża cebula
  • marchewka pokrojona w plasterki (opcjonalnie)

 

WYKONANIE
Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą z łyżeczką octu, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3- 5 minut. Odsączyć na sicie.
Składniki marynaty, razem z cebulą pokrojoną w krążki, wymieszać w garnku. Następnie zagotować.
Grzyby nakładać do 2/3 wysokości słoików. Zalać do pełna gorącą marynatą. Można dodać też kilka krążków pokrojonej marchewki. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i zaczekać, aż ostygną.

Czy wiesz, że..
Kurka, czyli pieprznik jadalny figuruje pod takimi nazwami - lisica, liszka, lisiczka, stągiewka czy kurza noga. Co ciekawe, kurka nazywana jest „grzybem żydowskim". Dlaczego? Pieprznik jadalny nie jest atakowany przez owady,  dlatego można powiedzieć, że jest grzybem koszernym, a zatem dozwolonym do spożycia przez ortodoksyjnych Żydów.