Przełom Online
Sezon na kurki w pełni. Świetnie smakują w zalewie octowej
SKŁADNIKI:
2 kg kurek
Marynata:
szklanka octu spirytusowego 10%
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- łyżka soli
- 6 liści laurowych
- łyżka gorczycy
- 8 ziaren pieprzu
- 8 kulek ziela angielskiego
- duża cebula
- marchewka pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
WYKONANIE
Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą z łyżeczką octu, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3- 5 minut. Odsączyć na sicie.
Składniki marynaty, razem z cebulą pokrojoną w krążki, wymieszać w garnku. Następnie zagotować.
Grzyby nakładać do 2/3 wysokości słoików. Zalać do pełna gorącą marynatą. Można dodać też kilka krążków pokrojonej marchewki. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i zaczekać, aż ostygną.
Czy wiesz, że..
Kurka, czyli pieprznik jadalny figuruje pod takimi nazwami - lisica, liszka, lisiczka, stągiewka czy kurza noga. Co ciekawe, kurka nazywana jest „grzybem żydowskim". Dlaczego? Pieprznik jadalny nie jest atakowany przez owady, dlatego można powiedzieć, że jest grzybem koszernym, a zatem dozwolonym do spożycia przez ortodoksyjnych Żydów.
Komentarze
1 komentarz
Wszystko byłoby dobrze, gdyby grzyby były w lesie, a cukier w sklepie. Cukier niedostępny, kurki w cenie 60 zł za kilogram. Osobom starszym serdecznie odradzam tego typu specjały, osteoporoza kocha ocet, który podobnie jak szczaw i rabarbar, negatywnie wpływa na stan naszych kości. Jak grzybki, to cebulka, masełko, i dusimy. Nadmiar grzybków z powodzeniem można zamrozić.