Nie masz konta? Zarejestruj się

Ziemia chrzanowska

Na pieczone ziemniaki czas zawsze jest dobry

16.05.2020 18:00 | 3 komentarze | 6 401 odsłon | Michał Koryczan

Pieczone, prażone lub po cabańsku. Choć nazywane są różnie, to zawsze smakują wyjątkowo, zaspokajając nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne.

3
Na pieczone ziemniaki czas zawsze jest dobry
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrawa przyrządzana na ognisku w żeliwnym garnku, przykrytym liśćmi kapusty i darniem wyciętym z ziemi. Podstawowym składnikiem tego pysznego dania są ziemniaki. Do tego kiełbasa, boczek wędzony, marchew, cebula i pietruszka zielona. Niektórzy dodają jeszcze czerwonego buraka.

Sposoby na przygotowanie tej smakowitej potrawy są różne, tak jak i jej nazwy. Zawsze jednak smakuje wyjątkowo. Nie spotkałem się, aby ktoś, kto po raz pierwszy spróbował pieczonych ziemniaków, nie był nimi zachwycony. A jaki jest Wasz sprawdzony przepis?