Ziemia chrzanowska
Na pieczone ziemniaki czas zawsze jest dobry
Pieczone, prażone lub po cabańsku. Choć nazywane są różnie, to zawsze smakują wyjątkowo, zaspokajając nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne.
Potrawa przyrządzana na ognisku w żeliwnym garnku, przykrytym liśćmi kapusty i darniem wyciętym z ziemi. Podstawowym składnikiem tego pysznego dania są ziemniaki. Do tego kiełbasa, boczek wędzony, marchew, cebula i pietruszka zielona. Niektórzy dodają jeszcze czerwonego buraka.
Sposoby na przygotowanie tej smakowitej potrawy są różne, tak jak i jej nazwy. Zawsze jednak smakuje wyjątkowo. Nie spotkałem się, aby ktoś, kto po raz pierwszy spróbował pieczonych ziemniaków, nie był nimi zachwycony. A jaki jest Wasz sprawdzony przepis?
Komentarze
3 komentarzy
Przełom jest specjalistą w przestawianiu szyków w zdaniach i zawsze na bakier z gramatyką polską. Trzeba pogodzić się z tym.
@hotin no nie powiedziałbym.
Cabańskie są najlepsze!