Nie masz konta? Zarejestruj się

Blogi

W roli głównej: makaron

04.03.2018 10:29 | 0 komentarzy | 1 335 odsłona | Anna Jarguz

Przed laty obowiązkowym daniem na niedzielny obiad był rosół, oczywiście z makaronem. A że w sklepie nie tak łatwo było o prawdziwy, jajeczny, robiło się go samodzielnie. Do dziś pamiętam, jak tata wałkował ciasto na tortownicy, by było jak najcieńsze, a potem kroił na cieniutkie paseczki. Choć dziś możemy przebierać wśród wstążek, rurek, świderków, kokardek, nitek, tagliatelle, mało dorówna smakiem temu domowemu. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne.

0
W roli głównej: makaron
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na makaron:

500 gramów mąki
2 całe jajka
2 żółtka
łyżka oliwy
łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE: 
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy wstążki o grubości centymetra. Gotujemy w osolonej wodzie.

Makaron z krewetkami i cukinią


Składniki
12 krewetek (około 250 gramów)
2 małe cukinie
spora garść pomidorów suszonych z zalewy
4 ząbki czosnku
papryczka chili
limonka
lampka wina
liście świeżej bazylii
pół szklanki śmietany 30-proc.
oliwa z oliwek
domowe tagliatelle


Przygotowanie
Zaczynamy od krewetek. Po ich oczyszczeniu, marynujemy w oliwie z oliwek, soku z pół limonki, 2 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę i pokrojonej bardzo drobno papryczce chili. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek (2 ząbki), następnie pokrojoną w paski cukinię i pomidory. Na koniec zamarynowane krewetki i smażymy kilka minut. Zalewamy całość winem i odparowujemy, następnie dodajemy śmietankę z sokiem z połowy limonki i odrobiną soli. Mieszkamy z ugotowanym al dente makaronem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Tagliatelle z kurczakiem i grzybami


Składniki
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
pół kilograma grzybów (mogą być mrożone)
3/4 szklanki śmietany 30-procentowej
sól, pieprz, tymianek
domowe tagliatelle
świeża pietruszka
płatki startego parmezanu lub sera grana padano


Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy czosnek, następnie pokrojonego na kawałki kurczaka i grzyby. Po około 10 minutach całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz tymiankiem. Tuż przed podaniem łączymy na patelni z ugotowanym al dente makaronem. Posypujemy serem i świeżą natką pietruszki.