Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ciasto idealne na lato. Biszkopt kakaowy z mascarpone i malinami

19.06.2022 07:00 | 0 komentarzy | 15 026 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Puszysty biszkopt, świeże owoce i pyszny krem z mascarpone. To połączenie Was zachwyci, zwłaszcza latem, w gorące dni.
0
Ciasto idealne na lato. Biszkopt kakaowy z mascarpone i malinami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix (opcjonalnie)
DO DEKORACJI:
  • 500 g malin (użyłam różnych owoców - malin, borówek i mango)
  • starta czekolada

Mąki mieszamy z kakao w misce. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Przy mniejszych obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.

Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 35 minut. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i - ewentualnie - śmietan-fix.

Niedużą warstwą kremu smarujemy biszkopt, następnie układamy część owoców, przykrywamy kremem, a następnie drugim blatem biszkoptowym. Na koniec smarujemy pozostałą częścią kremu i oprószamy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Smacznego!