Przełom Online
Ciasto idealne na lato. Biszkopt kakaowy z mascarpone i malinami
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix (opcjonalnie)
- 500 g malin (użyłam różnych owoców - malin, borówek i mango)
- starta czekolada
Mąki mieszamy z kakao w misce. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Przy mniejszych obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.
Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 35 minut. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i - ewentualnie - śmietan-fix.
Niedużą warstwą kremu smarujemy biszkopt, następnie układamy część owoców, przykrywamy kremem, a następnie drugim blatem biszkoptowym. Na koniec smarujemy pozostałą częścią kremu i oprószamy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Smacznego!