Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Europejski Dzień Śniadania. Co najczęściej jemy na pierwszy posiłek dnia?

24.04.2022 09:52 | 0 komentarzy | 2 135 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Od dziecka słyszymy, że śniadanie to najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu posiłek. 24 kwietnia obchodzimy jego święto.
0
Europejski Dzień Śniadania. Co najczęściej jemy na pierwszy posiłek dnia?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Po wielu godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. Zjedzenie śniadania wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność́ i zdolności werbalne, pamięć oraz identyfikację bodźców wzrokowych. Okazuje się jednak, że aż 15 proc. z nas nie je tego ważnego posiłku. Największy odsetek niejedzących śniadań jest głównie wśród uczniów i studentów. Jak przekonują dietetycy, to duży błąd.

24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania właśnie po to, by przypomnieć sobie, jak bardzo potrzebujemy tego posiłku. Regularne spożywanie śniadania zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz chorobę wieńcową. Osoby jedzące śniadanie regularniej spożywają posiłki i jedzą mniej wysokotłuszczowych przekąsek. Pożywne śniadanie dostarcza nam aż 25 % energii, która jest potrzebna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Z badań Instytutu Badawczego ARC Rynek i Opinia wynika, iż większość Polaków nie poświęca na przygotowanie śniadania zbyt wiele czasu:

  • 54% przeznacza na to 5-10 minut,
  • 22% badanych - mniej niż 5 minut,
  • a zaledwie 3% powyżej 20 minut.

 

Najpopularniejsze śniadanie wśród Polaków to po prostu kanapka z serem lub wędliną popijana herbatą lub kawą. Oto śniadaniowe nawyki Polaków:

 

  • 73% z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa,
  • 57% spożywa wędlinę
  • 35% wybiera sery,
  • 23% badanych sięga po płatki śniadaniowe i musli,
  • 18% wybiera nabiał np. jogurty.

 

To, co wjeżdża na stół o poranku, często zależy od szerokości geograficznej. Kilka przykładów śniadań:

  • Śniadanie europejskie (kontynentalne) składa się z croissanta, grzanek lub bagietki, kilku rodzajów dżemów, miodu lub czekoladowego smarowidła, masła, a także kawy i herbaty.
  • Śniadanie angielskie - składa się głównie z sadzonych jajek, podpieczonych plastrów bekonu i fasolki w sosie pomidorowym. Dodatkowo podawane mogą być małe kiełbaski oraz grillowane połówki pomidorów z zapieczonym serem.
  • Śniadanie amerykańskie - składa się z pankejków - naleśników z dodatkiem słodkich sosów lub syropu klonowego. Dodatkowo można spotkać szeroki wybór płatków zbożowych, dań z jajek i pieczywa.
  • Śniadanie tyrolskie - w jego skład wchodzi suszona szynka, jogurty i mleko, jajka, sery, konfitury oraz żytnie pieczywo. Stałym elementem jest włoska kawa oraz ziołowe herbaty.
  • Śniadanie hiszpańskie - hiszpańskie wędliny, świeże owoce, warzywa i pieczywo (częściej białe) oraz słodkie przysmaki jak ciastka ponczowe czy churros (słodki wypiek z ciasta parzonego). Częstym dodatkiem do hiszpańskiego śniadania jest aromatyczna kawa i gorąca czekolada.