Od dziecka słyszymy, że śniadanie to najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu posiłek. 24 kwietnia obchodzimy jego święto.
Po wielu godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. Zjedzenie śniadania wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność́ i zdolności werbalne, pamięć oraz identyfikację bodźców wzrokowych. Okazuje się jednak, że aż 15 proc. z nas nie je tego ważnego posiłku. Największy odsetek niejedzących śniadań jest głównie wśród uczniów i studentów. Jak przekonują dietetycy, to duży błąd.
24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania właśnie po to, by przypomnieć sobie, jak bardzo potrzebujemy tego posiłku. Regularne spożywanie śniadania zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz chorobę wieńcową. Osoby jedzące śniadanie regularniej spożywają posiłki i jedzą mniej wysokotłuszczowych przekąsek. Pożywne śniadanie dostarcza nam aż 25 % energii, która jest potrzebna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Z badań Instytutu Badawczego ARC Rynek i Opinia wynika, iż większość Polaków nie poświęca na przygotowanie śniadania zbyt wiele czasu:
Najpopularniejsze śniadanie wśród Polaków to po prostu kanapka z serem lub wędliną popijana herbatą lub kawą. Oto śniadaniowe nawyki Polaków:
To, co wjeżdża na stół o poranku, często zależy od szerokości geograficznej. Kilka przykładów śniadań:
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz