Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Tort malinowy z mascarpone i orzeszkami pistacjowymi

20.03.2022 08:00 | 0 komentarzy | 4 549 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Maliny, pistacje i mascarpone to pyszne połączenie smaków. Podajemy przepis na ciasto idealne na niedzielę.
0
Tort malinowy z mascarpone i orzeszkami pistacjowymi
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ciasto:
• 1 szklanka mąki
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• szczypta soli
• 100 ml rumu

Masa:
• 500 ml serka mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki (30 proc.)
• cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• garść malin

Dekoracja
• garść malin
• 1/2 szklanki drobno posiekanych

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ucierając. Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ubite białko. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, aż masa będzie gładka. Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone. Do 1/3 masy dodajemy pistacje, a do 2/3 maliny. Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy części. Nasączamy rumem. Każdą część zwilżamy mieszanką rumu i konfitury malinowej. Przekładamy biszkopt masą. Ciasto ozdabiamy pistacjami i malinami.