Maliny, pistacje i mascarpone to pyszne połączenie smaków. Podajemy przepis na ciasto idealne na niedzielę.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 ml rumu
Masa:
- 500 ml serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki (30 proc.)
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- garść malin
Dekoracja
- garść malin
- 1/2 szklanki drobno posiekanych
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ucierając. Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ubite białko. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, aż masa będzie gładka. Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone. Do 1/3 masy dodajemy pistacje, a do 2/3 maliny. Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy części. Nasączamy rumem. Każdą część zwilżamy mieszanką rumu i konfitury malinowej. Przekładamy biszkopt masą. Ciasto ozdabiamy pistacjami i malinami.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz