Tort malinowy z mascarpone i orzeszkami pistacjowymi - przelom.pl
Zamknij

Tort malinowy z mascarpone i orzeszkami pistacjowymi

07:00, 20.03.2022
Skomentuj

Maliny, pistacje i mascarpone to pyszne połączenie smaków. Podajemy przepis na ciasto idealne na niedzielę.

Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 ml rumu

Masa:
- 500 ml serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki (30 proc.)
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- garść malin

Dekoracja
- garść malin
- 1/2 szklanki drobno posiekanych

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ucierając. Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ubite białko. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, aż masa będzie gładka. Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone. Do 1/3 masy dodajemy pistacje, a do 2/3 maliny. Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy części. Nasączamy rumem. Każdą część zwilżamy mieszanką rumu i konfitury malinowej. Przekładamy biszkopt masą. Ciasto ozdabiamy pistacjami i malinami.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%