Przełom Online
Radoczański jabłecznik. Słodki przysmak z listy produktów tradycyjnych Małopolski
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 100-150 g masła
- 150 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 10 g otartej skórki z cytryny
- 4-5 szt. żółtek (gotowane lub surowe)
- 200 g konfitury z róży
- 1,5 kg kwasowych jabłek (antonówki)
- 100 g rodzynek
- 30 g smażonej skórki pomarańczowej
- cukier do smaku
- cynamon do smaku
- 1 op. cukru wanilinowego
- 30 g cukru pudru do posypania lub lukier
- 250 g cukru pudru
- 2 szt. białka
- olejek różany (kilka kropli)
Wykonanie:
Sporządzić ciasto kruche: żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby były przykryte wodą, trzymać ok.15 minut w temp. 80°C, wyjąć, schłodzić, przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stolnicę i bardzo dokładnie posiekać z tłuszczem, dodać żółtka (mogą być surowe), przesiać cukier puder i otartą skórkę cytrynową, szybko zagnieść rozcierając dłońmi dokładnie wszystkie składniki w gładką, jednolitą masę. Zostawić w chłodnym miejscu na 15 min. pod przykryciem. Podzielić na 2 części: jedną wywałkować na grubość 0,75-1 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika i dobrze podpiec w temperaturze 200°C, schłodzić. Posmarować konfiturą z róży. Jabłka umyć, obrać, poszatkować na cienkie plasterki, przyprawić do smaku cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym, dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, rozłożyć równo na podpieczonym placku, przykryć resztą ciasta i upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Placek wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, można polukrować: białka połączyć z cukrem pudrem i ucierać do białości, na koniec dodać kilka kropel olejku różanego i rozsmarować na letnim placku. Podawać na zimno lub ciepło, można z lodami, bitą śmietanką lub adwokatem lub udekorowane melisą, goździkiem, skórką pomarańczową.
Przepis ze strony dolinakarpia.org
Czy wiesz, że...
Historia przygotowywania radoczańskiego jabłecznika we wsi Radocza (w gminie Tomice w powiecie wadowickim) sięga kilku pokoleń wstecz. Według opowieści mieszkańców wsi, pewna praprababcia służyła w młodości na dworze w Galicji. Była dobrą kucharką i na Wigilię piekła strudel z jabłkami, do którego dodawała konfiturę z płatków róży. To dawało rewelacyjny smak i aromat. Kucharka wpadła więc na pomysł, by ten aromat i smak róży wykorzystać w zwykłym jabłeczniku na kruchym cieście, z jabłkami pokrojonymi w plasterki (jak w strudlu).