Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszne ptysie z bitą śmietaną

25.04.2021 09:00 | 0 komentarzy | 3 687 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Ten słodki przysmak uwielbiają nie tylko dzieci. Przepadają za nimi także dorośli. Są idealnym dodatkiem do kawy.
0
Pyszne ptysie z bitą śmietaną
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
szklanka wody
1/2 kostki masła
szklanka mąki pszennej
4 jajka
500 ml śmietany 30% lub 36%
gotowa polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady (opcjonalnie)
5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy szklankę wody i dodajemy pół kostki masła. Wszystko razem gotujemy, aż masło całkowicie się rozpuści. Wsypujemy szklankę mąki i wszystko mieszamy tak długo, aż ciasto zrobi się jednolite, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy na około 10 minut do przestygnięcia.

4 jajka należy lekko roztrzepać i dodać wystudzone ciasto, wszystko chwilę miksować, aż ciasto będzie jednolite, bez grudek.

Na blachę wylewamy troszkę wody i układamy papier do pieczenia. Na papier dużą łyżką nakładamy ciasto na ptysie. Pamiętajmy, aby nie formować zbyt dużych ptysiów, ponieważ  bardzo urosną w trakcie pieczenia. Wystarczy jedna niepełna duża łyżka stołowa, ważne jest też zachowanie sporych odstępów.
Ptysie pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut - muszą być rumiane. Po upieczeniu pozostawiamy ptysie w wyłączonym zamkniętym piekarniku jeszcze na 5 minut, a na następne 5 minut uchylamy lekko drzwiczki. Dzięki temu ptysie studzą się stopniowo i nie grozi nam, że ciasto opadnie.
Wyjmujemy, kroimy nożem na pół i układamy na blasze. Do dużej miski  wlewamy śmietanę i miksujemy ją z 6 łyżkami cukru pudru. Możemy dodać również śmietanę-fix dla utrzymania efektu ubicia. Ubitą śmietanę nakładamy do wnętrza eklerek i przykrywamy górną częścią ciasteczka. Na koniec całość polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.