Przełom Online
Resztki jedzenia ze świątecznego stołu. Co z nimi zrobić?
Świąteczny stół zwykle suto zastawiamy. Bardzo rzadko udaje się jednak zjeść wszystkie potrawy. Co zrobić z resztkami? Jest kilka sposobów.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
ZAMROZIĆ
To najprostsza metoda. Jednak nie wszystkie potrawy można mrozić. Nie nadaje się do tego nabiał: jogurty, mleko, śmietana, miękkie i świeże sery, takie jak ricotta, mozzarella czy ser śmietankowy. Nie należy też mrozić takich produktów jak makaron, ryż i ziemniaki, bo po wyjęciu z zamrażalnika stają się papkowate i wyglądają nieapetycznie.
PODZIELIĆ SIĘ
Zapraszając gości na święta, można podarować im pozostałe dania. Można też przekazać je potrzebującym.
ZAGOSPODAROWAĆ
Są sposoby, by potrawę zamienić w inne danie. Na przykład:
- usmażone ryby w pastę rybną do kanapek
- pieczywo w bułkę tartą
- suche kawałki ciast drożdżowych, muffinek czy keksów w bajaderki, czyli ciastka z resztek - wystarczy dodać bakalie (nie nadają się na nie tylko ciasta z masami, owocami i galaretkami)
- pieczeń w wędlinę
- wędlinę w dodatek do pizzy lub zapiekanki.