Świąteczne pierniki Lebkuchen z dodatkiem mielonych migdałów - przelom.pl
Zamknij

Świąteczne pierniki Lebkuchen z dodatkiem mielonych migdałów

06:30, 12.12.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Lebkuchen to bardzo aromatyczne, puszyste i miękkie pierniki. Wywodzą się z kuchni niemieckiej. Ich zaletą jest, że nie wymagają leżakowania - już dzień od polukrowania można się nimi zajadać.

SKŁADNIKI na 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

WYKONANIE:
Suche składniki, mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy,  wymieszać w misce. W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka powinna jednak być ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać (można mikserem), żeby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepkie, jednak nie należy dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki; również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie wolno dłużej!).
Lebkuchen wyjęte prosto z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego należy poczekać 2 minuty i dopiero wtedy  przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później twardnieją, ale po polukrowaniu znów zmiękną.

LUKIER
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody (lub wody pół na pół z sokiem z cytryny)
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%