Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pikantna zupa meksykańska

16.02.2020 09:00 | 0 komentarzy | 4 186 odsłony | Agnieszka Filipowicz

To przepis dla tych, ktorzy w kuchni preferują ostrzejsze smaki. Pożywna i rozgrzewająca zupa meksykańska z mięsem mielonym jest łatwa w wykonaniu.

0
Pikantna zupa meksykańska
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
• 3 ząbki czosnku
• 2 cebule
• świeża papryczka chili
• 400 g mięsa mielonego
• 900 ml bulionu
• kartonik przecieru pomidorowego
• papryka czerwona
• puszka kukurydzy
• puszka czerwonej fasoli
• 2 łyżeczki ostrej papryki
• 2 łyżeczki słodkiej papryki (lub wędzonej)
• sól i pieprz do smaku
• olej

WYKONANIE:
Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili drobno kroimy. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne 10 minut. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do garnka. Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem. Podajemy np. z nachosami.