Pikantna zupa meksykańska - przelom.pl
Zamknij

Pikantna zupa meksykańska

08:00, 16.02.2020
Skomentuj

To przepis dla tych, ktorzy w kuchni preferują ostrzejsze smaki. Pożywna i rozgrzewająca zupa meksykańska z mięsem mielonym jest łatwa w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- świeża papryczka chili
- 400 g mięsa mielonego
- 900 ml bulionu
- kartonik przecieru pomidorowego
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (lub wędzonej)
- sól i pieprz do smaku
- olej

WYKONANIE:
Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili drobno kroimy. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne 10 minut. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do garnka. Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem. Podajemy np. z nachosami.

 

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%