Nie masz konta? Zarejestruj się

Ziemia chrzanowska

Rosół na niedzielny obiad. Gotujemy? Niech pyrka!

26.01.2019 17:45 | 28 komentarzy | 9 861 odsłon | Alicja Molenda

Na tę królewską zupę każdy ma na pewno własny przepis, ale zaryzykujmy... Jeśli chcecie go uzupełnić, zrecenzować, coś doradzić, to zapraszamy na "Przełomowy" profil na FB.

28
Rosół na niedzielny obiad. Gotujemy? Niech pyrka!
Składniki na domowy niedzielny rosół
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebna jest: ćwiartka kury, kawałek wołowiny (antrykot lub szponder), skrzydło z indyka (fakultatywnie).

Dalej: marchewka, pietruszka, seler, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek zielonej kolendry i pietruszki, przypieczona na piecu cebula, kilka liści kapusty włoskiej, kawałek pora, sól, pieprz, trzy ziarnka ziela angielskiego, sól, pieprz, odrobinę ostrej papryki, 1 prawdziwek.

Wszystkie składniki zalewamy w garnku zimną wodą. Jak zawrze, to pozwalmy rosołowi "pyrkać" 3-4 godziny na tzw. wolnym ogniu.

Szumowiny z rosołu można zbierać lub nie. Jeśli tego nie zrobimy, osiądą na dnie garnka.

Rosół podajemy z makaronem, najlepiej własnej roboty, ale niektóre sklepowe są całkiem przyzwoite, więc nie trzeba się tak bardzo trudzić.

Pamiętajcie: rosół dodaje sił, jest świetny dla rekonwalescentów, ponoć pomaga leczyć przeziębienie.

Jutro pokażemy, co się ugotowało. Smacznego.