Nie masz konta? Zarejestruj się

Trzebinia

29.05.2015 11:22 | 0 komentarzy | 1 548 odsłona | SP nr 4 w Trzebini

W czasie dużej przerwy śniadaniowej społeczność uczniowska z SP nr 4 w Trzebini miała jedyną w swoim rodzaju możliwość degustacji.

0
Prozioki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Otóż z dwudniowej wycieczki do gospodarstwa agroturystycznego zostały przywiezione oryginalne pamiątki. Chleb oraz masło, które samodzielnie zrobili uczestnicy wycieczki. Dodatkową atrakcją było smakowanie regionalnych placuszków zwanych proziokami. Smak świeżo pieczonego chleba i swojskiego masła unosił się w powietrzu. Prozioki okazały się smakowym hitem.

Region, w którym mieszkamy - Małopolska - kryje wielkie bogactwo gwar, potraw, strojów. Warto poznawać ciekawych ludzi, którzy umieją pokazać dziedzictwo naszego regionu.