Trzebinia
Prozioki
W czasie dużej przerwy śniadaniowej społeczność uczniowska z SP nr 4 w Trzebini miała jedyną w swoim rodzaju możliwość degustacji.
0
![Prozioki](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2015/05/29/16872_1432891321_32896700.jpg)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Otóż z dwudniowej wycieczki do gospodarstwa agroturystycznego zostały przywiezione oryginalne pamiątki. Chleb oraz masło, które samodzielnie zrobili uczestnicy wycieczki. Dodatkową atrakcją było smakowanie regionalnych placuszków zwanych proziokami. Smak świeżo pieczonego chleba i swojskiego masła unosił się w powietrzu. Prozioki okazały się smakowym hitem.
Region, w którym mieszkamy - Małopolska - kryje wielkie bogactwo gwar, potraw, strojów. Warto poznawać ciekawych ludzi, którzy umieją pokazać dziedzictwo naszego regionu.