Przełom Online
Coś pysznego, kolorowego i zdrowego, czyli warzywne ratatouille
- 1 cukinia żółta
- 1 cukinia zielona
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojone papryki w kostkę i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, aż papryka trochę zmięknie. Dodajemy puszkę pomidorów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę dusimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej okrągłego. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w talarki, najlepiej na mandolinie tak, żeby były mniej więcej tej samej grubości. Tak przygotowane warzywa układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym na wcześniej przygotowanym sosie. Po ułożeniu warzyw przygotowujemy w miseczce pokrojone zioła i dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem mieszamy i polewamy warzywa. Warzywa przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 min. Potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze do miękkości warzyw około 20 min.
Przepis pochodzi z kulinarnego bloga Piotra Skoczylasa z Psar - #piotrgotuje na Instagramie