Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Niedzielny przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

13.11.2022 09:00 | 0 komentarzy | 5 256 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Kurczak, grzyby i śmietana to bardzo smaczne połączenie. Wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym.
0
Niedzielny przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

Jedna podwójna pierś z kurczaka

Marynata do mięsa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- mielona kolendra
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz

Sos śmietanowo-pieczarkowy
- 1 duża cebula
- 400 gram pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie śmietanki 30 %
- 1/3 szklanki wody
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Ze składników przygotować marynatę i dokładnie wymieszać z mięsem. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Cebulę drobno posiekać, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Posolić. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka i wlać śmietankę.

Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami.