Przełom Online
Niedzielny przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki:
Jedna podwójna pierś z kurczaka
Marynata do mięsa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- mielona kolendra
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
Sos śmietanowo-pieczarkowy
- 1 duża cebula
- 400 gram pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie śmietanki 30 %
- 1/3 szklanki wody
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Ze składników przygotować marynatę i dokładnie wymieszać z mięsem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Cebulę drobno posiekać, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Posolić. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka i wlać śmietankę.
Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami.