Przełom Online
Docenili książkę o chrzanowskim gotowaniu
Wydana staraniem gminy Chrzanów książka kucharska "Chrzanowskie Gotowanie” otrzymała nagrodę dla najlepszych książek o kulinarnych podczas I Światowych Targów Książki Kulinarnej we Wrocławiu.
1
![Docenili książkę o chrzanowskim gotowaniu](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/8603.jpg)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Wydana staraniem gminy Chrzanów książka kucharska "Chrzanowskie Gotowanie” otrzymała nagrodę dla najlepszych książek o kulinarnych podczas I Światowych Targów Książki Kulinarnej we Wrocławiu.
Na konkurs nadesłano aż 125 książek z 45 krajów oraz 160 książek wydawców polskich. Publikacja “Chrzanowskie gotowanie” była jedyną, wydaną przez samorząd. Wyróżniono ją za promowanie potraw regionalnych.
W książce można znaleźć przepisy na dania wigilijne, wielkopostne, wigilijne, przetwory oraz dania codzienne, na przykład ciapkę, hulajdy, zalewajkę, świszcz czy jajecznicę z pokrzywami. Przepisy dla potomnych zdradzały panie z kół gospodyń wiejskich.
(ana)