Przełom Online
Małopolski Festiwal Smaku po raz trzeci
![Małopolski Festiwal Smaku po raz trzeci](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/8541.jpg)
Rozpoczęła się trzecia edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Czy przyciągnie jeszcze więcej osób niż rok temu? O organizacji i zasadach uczestnictwa w imprezie rozmawiali w piątek w Oświęcimskim Centrum Kultury producenci żywności i samorządowcy.
W Małopolskim Festiwalu Smaku, którego inicjatorem jest samorząd wojewódzki, w ubiegłym roku uczestniczyło 116 wystawców i 60 tysięcy odwiedzających. Dla porównania, rok wcześniej wystawiało się 46 producentów. Ich stoiska odwiedziło 25 tysięcy osób.
Ubiegłoroczna edycja festiwalu była szczęśliwa dla chrzanowian. Ziemniaki po cabańsku, przygotowane przez grupę restauratorów, zyskały w finale uznanie jurorów i zwyciężyły w kategorii „produkt gotowy”.
- Zwycięzcy będą uczestnikami tegorocznego finału w Krakowie jako laureaci z 2006 roku - powiedział w OCK Szymon Gatlik, kierownik działu promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Wcześniej opowiadał o zasadach konkursu i plebiscytu publiczności.
Po zakończeniu konferencji wszyscy uczestnicy mogli spróbować ziemniaków po cabańsku serwowanych przez szefa kuchni chrzanowskiej restauracji Stare Mury Tadeusza Trębacza.
(ski)
Na zdjęciu: Tadeusz Trębacz z restauracji Stare Mury w Chrzanowie nakłada w OCK ziemniaki po cabańsku
CZYTAJ TAKŻE
Komentarze
2 komentarzy
Pan Trębacz jest rewelacyjny.Gotuje jak nikt inny.Jego potrawy są najlepsze.Powodzenia na tegorocznym festiwalu.Sukces gwarantowany!
szef kuchni super gość, trzeba przyznać że gotować potrafi,a jak przyrządza fileciki z kurczaka z orzechami, palce lizać.