Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Czas na Małopolski Smak

02.08.2007 11:31 | 0 komentarzy | 2 195 odsłony | red
5 sierpnia o godz. 10 przy Oświęcimskim Centrum Kultury rozpocznie się półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wśród 19 firm i osób prywatnych znajdzie się liczna reprezentacja przedstawicieli powiatu chrzanowskiego.
0
Czas na Małopolski Smak
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

5 sierpnia o godz. 10 przy Oświęcimskim Centrum Kultury rozpocznie się półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wśród 19 firm i osób prywatnych znajdzie się liczna reprezentacja przedstawicieli powiatu chrzanowskiego.
Stoiska będą otwarte do godz. 17. Konkurs, w którym zgłoszone produkty ocenią eksperci kulinarni pod przewodnictwem Kurta Schellera, to jeden z najważniejszych punktów kulinarnej imprezy. Ponadto przewidziano degustację potraw regionalnych, a także plebiscyt z nagrodami dla publiczności. Każdy kto odwiedzi w najbliższą niedzielę plac przy OCK, będzie mógł nie tylko spróbować wielu przysmaków, ale także zagłosować na na najsmaczniejsze produkty i potrawy, i wygrać nagrody.
Festiwalowe specjały kulinarne są oceniane w następujących kategoriach: przetwory owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze i cukiernicze, sery i inne przetwory mleczne, wędliny oraz przetwory mięsne, inne produkty, gotowe dania i potrawy wykonane indywidualnie przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje, osoby fizyczne, najatrakcyjniejsze danie restauracyjne.
O uznanie jurorów i publiczności bedzie się ubiegało 19 wystawców a wśród nich m.in.: Firma Gastronomiczna Handlowo-Usługowa Smakosz z Chrzanowa, restauracja Stare Mury, Tadeusz Trębacz, KGW Libiążanki, Piotr Ciuła z Libiąża (wyrób wafli), Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Myślachowic.
Oświęcimski półfinał jest jednym z pięciu. Zwycięzcy kiermaszy półfinałowych spotkają się 15 i 16 września w finale III Małopolskiego Festiwalu Smaku na Placu Wolnica w Krakowie.
Przypomnijmy, że w ubiegłym roku, podczas drugiej edycji festiwalu, pierwsze miejsce w kategorii produkt gotowy zdobyły ziemniaki po cabańsku.
(ski)

Na zdjęciu: Każdy może spróbować specjałów wystawianych przez uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku

Program oświęcimskiego półfinału III Małopolskiego Festiwalu Smaku

10 - otwarcie i rozpoczęcie plebiscytu dla publiczności
10.30 - prezentacja wystawców
13 - rozpoczęcie konkursu “Małopolski Smak” - posiedzenie jury konkursowego
15 - zakończenie plebiscytu dla publiczności
16.45 - konferencja prasowa połączona z degustacją
17.15 - rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu “Małopolski Smak”, wręczenie nagród i dyplomów wystawcom, losowanie nagród dla publiczności