Przełom Online
Pasztet, pierogi i płonący zadek w finale Małopolskiego Festialu Smaku
Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Myślachowic i chrzanowska restauracja Stare Mury to laureaci oświęcimskiego, niedzielnego półfinału III Festiwalu Małopolski Smak. Smakosz z Chrzanowa zdobył laur w plebiscycie publiczności.
Według ostrożnych szacunków organizatorów, kiermasze 22 wystawców tegorocznego półfinału III Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu odwiedziło ponad 10 tysięcy osób. W plebiscycie publiczności swoje głosy oddało ponad trzy tysiące ludzi.
Smakowite potrawy i wyroby prezentowane na stoiskach przy Oświęcimskim Centrum Kultury oceniali znani, także ze szklanego ekranu, mistrzowie kuchni i jurorzy: Theofilos Vafidis, Kurt Scheller oraz przewodniczący jury - Zbigniew Kurleto.
W kategorii: wędliny i przetwory mięsne zwyciężył pasztet wieprzowy pieczony Zakładu Przetwórstwa Mięsnego z Myślachowic.
Restauracja Stare Mury z Chrzanowa zdobyła uznanie jurorów płonącym zadkiem wieprzowym w kategorii - najatrakcyjniejsze dania.
W plebiscycie publiczności, w kategorii dania gotowe i potrawy dyplom i pierwsze miejsce zdobyła firma Smakosz z Chrzanowa za pierogi.
Trójka naszych laureatów zaprezentuje się wraz ze zwycięzcami innych festiwalowych półfinałów podczas kiermaszu finałowego 15 i 16 września na Placu Wolnica w Krakowie.
(ski)
Na zdjęciu: Jurorzy Kurt Scheller i Theofilos Vafidis na stoisku laureatów publiczności - firmy Smakosz z Chrzanowa
ZOBACZ TAKŻE