Przełom Online
Najlepsze barszcze z Chrzanowa
Restauracja Stare Mury z Chrzanowa i firma Smakosz Arkadiusza Gwizdały również z Chrzanowa brylowały podczas niedzielnego, VI półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu.
W konkursie głównym wystawione produkty oceniała komisja konkursowa w składze: Zbigniew Kurleto, kucharz, prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Kurt Scheller z Polsatu, Grzegorz Komendarek, kucharz, znany z serialu Złotopolscy oraz Waldemar Klisiak, hokeista Unii Oświęcim.
Właśnie w konkursie głównym Stare Mury z Chrzanowa zajęły drugie miejsce za barszcz czerwony. Lepsze okazało się jedynie gospodarstwo ekologiczne Bezowy Gaj z Wieprza prezentujące dżem m.in. z jabłek i gruszek.
Oprócz jury wystawców oceniała również publiczność. I to ona właśnie zdecydowała, że najlepszym z zaprezentowanych produktów był barszcz firmy Smakosz z Chrzanowa.
Podczas oświęcimskiego półfinału zaprezentowała się również Cukiernia-Lodziarnia Melba z Trzebini.
Małopolski Festiwalu Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Po raz pierwszy zorganizowano go w 2005 r. w formie plenerowych kiermaszów.
(taj)
ZOBACZ TAKŻE
WIĘCEJ ZDJĘĆ Z PÓŁFINAŁU MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU
Komentarze
1 komentarz
Pierożki ze Smakosza w tym roku nie zdobyły nagrody? Szkoda, bo są bardzo dobre.