Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Przepis na tradycyjny polski mazurek

12.11.2023 14:20 | 1 komentarz | 4 977 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Wypróbujcie przepis na tradycyjne polskie ciasto - mazurek. Świetnie smakuje o każdej porze roku, nie tylko w Wielkanoc.
1
Przepis na tradycyjny polski mazurek
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki miodu
  • 12,5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy

Miód i masło roztopić. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, żółtka, wlać roztopiony miód z masłem i dodać 3 łyżki mleka. Całość zagnieść jak kruche ciasto. W przepisie jest, by zrobić 3 placki. Ja robię 2 placki. Upiec w 180 st. do lekkiego zrumienienia.

MASA GRYSIKOWA:

  • pół litra mleka
  • 5 łyżek grysiku
  • 7dag cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła

Ugotować grysik .Ostudzić. Masło utrzeć z zimnym grysikiem. Do masy dodać parę kropel aromatu migdałowego albo rumu.