Przepis na tradycyjny polski mazurek - przelom.pl
Zamknij

Przepis na tradycyjny polski mazurek

13:20, 12.11.2023
Skomentuj

Wypróbujcie przepis na tradycyjne polskie ciasto - mazurek. Świetnie smakuje o każdej porze roku, nie tylko w Wielkanoc.

SKŁADNIKI:
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki miodu
  • 12,5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy

Miód i masło roztopić. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, żółtka, wlać roztopiony miód z masłem i dodać 3 łyżki mleka. Całość zagnieść jak kruche ciasto. W przepisie jest, by zrobić 3 placki. Ja robię 2 placki. Upiec w 180 st. do lekkiego zrumienienia.

MASA GRYSIKOWA:

  • pół litra mleka
  • 5 łyżek grysiku
  • 7dag cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła

Ugotować grysik .Ostudzić. Masło utrzeć z zimnym grysikiem. Do masy dodać parę kropel aromatu migdałowego albo rumu.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

tubylectubylec

0 0

"W przepisie pisze,żeby zrobić 3 placki" Poprawnie i po polsku należy napisać : W przepisie jest napisane , żeby zrobić 3 placki.

17:24, 12.11.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%