Przełom Online
Przepis na tradycyjny polski mazurek
Wypróbujcie przepis na tradycyjne polskie ciasto - mazurek. Świetnie smakuje o każdej porze roku, nie tylko w Wielkanoc.
1

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
- 35 dag mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2,5 łyżki miodu
- 12,5 dag masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy
Miód i masło roztopić. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, żółtka, wlać roztopiony miód z masłem i dodać 3 łyżki mleka. Całość zagnieść jak kruche ciasto. W przepisie jest, by zrobić 3 placki. Ja robię 2 placki. Upiec w 180 st. do lekkiego zrumienienia.
MASA GRYSIKOWA:
- pół litra mleka
- 5 łyżek grysiku
- 7dag cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
Ugotować grysik .Ostudzić. Masło utrzeć z zimnym grysikiem. Do masy dodać parę kropel aromatu migdałowego albo rumu.
Komentarze
zapoznaj się z Regulaminem
1 komentarz
"W przepisie pisze,żeby zrobić 3 placki" Poprawnie i po polsku należy napisać : W przepisie jest napisane , żeby zrobić 3 placki.