Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Zakręcone pizzerinki. Świetnie smakują

27.11.2022 17:00 | 0 komentarzy | 3 169 odsłony | Ewa Solak
Jeśli nie macie pomysłu, co przekąsić na kolację, możecie wypróbować ten przepis. Pizzerinki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
0
Zakręcone pizzerinki. Świetnie smakują
Te pizzerinki powinny wszystkim smakować
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przepis podaje Joanna Żmuda pracownik socjalny POWDiR Chrzanów.

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
150 g sera gouda w plastrach
150 g szynki lub polędwicy
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub sosu passata
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
gotowa przyprawa do ziemniaków
suszone pomidory
słonecznik łuskany do posypania

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem i posypujemy przyprawami.

Rozkładamy najpierw ser, a na nim kładziemy szynkę. Ciasto zawijamy w rulon od dłuższej strony. Kroimy na cienkie kawałki (szerokości ok. 1 - 1,5 cm), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie.

Posypujemy słonecznikiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut