Przełom Online
Domowe nachosy lepsze niż chipsy. Najlepiej smakują z guacamole

Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 80 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Do rondelka wlewamy wodę i olej. Płyny doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z palnika. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kukurydzianą, sól, paprykę oraz kurkumę. Do suchych składników dodajemy zagotowany płyn z olejem i za pomocą łyżki wyrabiamy ciasto (nie rękoma, bo się poparzymy). Zarobione ciasto przykrywamy suchą ścierką i pozostawiamy na około 10-15 minut, by przestygło.
Podsypując lekko mąką stolnicę ciasto wałkujemy partiami na płat o grubości 1-2 mm i za pomocą formy wycinamy kwadraty o wielkości 10 x 10 cm, które przecinamy po przekątnej.
Trójkąty, za pomocą szerokiego noża, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180-190 stopniach Celsjusza około 10 minut (funkcja pieczenia - termoobieg). Po upieczeniu nachosy zsuwamy z blachy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Guacamole:
- 2 dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
- pół limonki
- sól
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- kolendra
- czosnek
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek, wymieszać. Dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry.