Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszny deser. Ciasto mocno marchewkowe z masą mascarpone

21.08.2022 08:00 | 0 komentarzy | 5 987 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Ciasto przygotowane wg tego przepisu jest mocno marchewkowe. Jego smak wzmacnia dodatkowo warstwa z soku marchwiowego.
0
Pyszny deser. Ciasto mocno marchewkowe z masą mascarpone
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 1/2 startego jabłka
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 250-300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:
  • 500 ml soku marchewkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe (proszek)
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła

Do dekoracji:
podprażone płatki migdałowe.

Tortownicę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami i jabłkiem. Dodajemy pozostałe składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na formę i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po 10 minutach wyciągamy ciasto, studzimy i przekrawamy na dwie części.

Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.

Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Mieszamy do zgęstnienia masy. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wierzch oprószamy prażonymi płatkami migdałowymi.