Przełom Online
Pyszny deser. Ciasto mocno marchewkowe z masą mascarpone
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml oleju
- 1/2 startego jabłka
- 2 szklanki startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250-300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:
- 500 ml soku marchewkowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 budynie waniliowe (proszek)
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
Do dekoracji:
podprażone płatki migdałowe.
Tortownicę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami i jabłkiem. Dodajemy pozostałe składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na formę i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po 10 minutach wyciągamy ciasto, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.
Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Mieszamy do zgęstnienia masy. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wierzch oprószamy prażonymi płatkami migdałowymi.