Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Młoda kapusta z boczkiem. Proste i pyszne danie

28.05.2022 12:00 | 0 komentarzy | 3 758 odsłony | Ewa Solak
Sezon na młodą kapustę już się zaczął. Warto to wykorzystać, żeby przygotować coś naprawdę smacznego na obiad.
0
Młoda kapusta z boczkiem. Proste i pyszne danie
Młoda kapusta jest naprawdę smaczna
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 większa cebula
20 dag boczku
pęczek koperku
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 łyżka soku z cytryny


Wierzchnie i zniszczone liście kapusty ściągamy. Dokładnie ją płuczemy i kroimy na ćwiartki. Odkrawamy głąb i szatkujemy. Wrzucamy do garnka zalewając wodą tak, by kapusta była przykryta. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liści laurowy.

Gotujemy ok 30 minut, sprawdzając czy jest już miękka. Odlewamy nadmiar wody.

W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodajemy do kapusty. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Chwilkę gotujemy. Smacznego!