Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Brotchan foltchep, czyli irlandzka zupa z porów z dodatkiem płatków owsianych

23.04.2022 12:00 | 0 komentarzy | 3 858 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Nazwa tego przysmaku brzmi intrygująco - brotchan foltchep. A jak smakuje! Zakochacie się w tej irlandzkiej zupie.
0
Brotchan foltchep, czyli irlandzka zupa z porów z dodatkiem płatków owsianych
Zamiast kiełbasek wieprzowych można dodać do zupy troszkę pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 3 pory
  • 3-4 kiełbaski wieprzowe
  • szklanka mleka
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czosnek (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Pory dokładnie czyścimy, a potem kroimy na grube plastry, w międzyczasie rozpuszczając masło w rondelku. Pocięte pory podsmażamy w rondelku aż zmiękną. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy bulion, mleko i wsypujemy płatki owsiane. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Zupę można zblendować, choć nie jest to konieczne. Następnie podsmażamy kiełbaski, a potem je kroimy. Kawałki kiełbasek układamy na talerzu i zalewamy zupą.

W oryginalnym przepisie nie ma groszku ptysiowego czy grzanek, kto jednak je lubi, może nimi udekorować zupę.