Przełom Online
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem
Przepis na soczystego kurczaka w orientalnym sosie jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Skosztujcie kurczaka teriyaki.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść mrożonego groszku z marchewką (opcjonalnie)
- garść uprażonego sezamu
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- do podania - ryż i posiekany szczypior
Wykonanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Kurczaka umyj i osusz. Usuń błonki. Pokrój w kostkę. Czosnek i imbir przeciśnij przez praskę. Sos sojowy połącz z octem ryżowym i miodem. Dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Wlej sos i wymieszaj. Dodaj groszek z marchewką. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Zdejmij przykrycie i gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawaj od razu na gorąco posypane szczypiorem i sezamem.