Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Kurczak w sosie teriyaki z sezamem

06.03.2022 08:00 | 0 komentarzy | 3 195 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Przepis na soczystego kurczaka w orientalnym sosie jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Skosztujcie kurczaka teriyaki.
0
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść mrożonego groszku z marchewką (opcjonalnie)
  • garść uprażonego sezamu
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • do podania - ryż i posiekany szczypior

Wykonanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Kurczaka umyj i osusz. Usuń błonki. Pokrój w kostkę. Czosnek i imbir przeciśnij przez praskę. Sos sojowy połącz z octem ryżowym i miodem. Dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Wlej sos i wymieszaj. Dodaj groszek z marchewką. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Zdejmij przykrycie i gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawaj od razu na gorąco posypane szczypiorem i sezamem.