Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Co jedzą Polacy? Eksperci i uczniowie na konferencji kulinarnej w Chrzanowie (WIDEO, ZDJĘCIA)

04.03.2022 20:45 | 0 komentarzy | 3 243 odsłony | Łukasz Dulowski
- Byłem załamany - stwierdził jeden z prelegentów, gdy dowiedział się o wynikach najnowszego raportu żywieniowego.
0
Co jedzą Polacy? Eksperci i uczniowie na konferencji kulinarnej w Chrzanowie (WIDEO, ZDJĘCIA)
Podczas konferencji kulinarnej w Powiatowym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Chrzanowie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Materiał wideo:

Konferencja „Produkt regionalny - nasze kulinarne dziedzictwo. O sile lokalnej tożsamości" została zorganizowana po raz pierwszy przez Zespół Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini. Odbyła się w piątek w Powiatowym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Chrzanowie.

Była poświęcona przysmakom i tradycjom kuchni regionalnej, ale też znalazło się miejsce na odpowiedź na bardziej ogólne pytanie, co Polacy jedzą.

Jednym z prelegentów był Marcin Osowski ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Przedstawił się jako dietetyk i zaprezentował ciekawy raport obejmujący lata 2010-2019, opublikowany w 2021 r., pokazujący jak się zmieniło żywienie Polaków w ostatniej dekadzie. Przyznał, że gdy poznał te dane, był załamany.

- Gdyby ktoś mnie zapytał, co mam zrobić, żeby być zdrowym, to odpowiedziałbym: jeść więcej warzyw. Tymczasem jemy mniej warzyw niż 10 lat temu (spadek o 7,2 proc.). Nie rozumiem tego - stwierdza Marcin Osowski.

Spożywamy za to o wiele więcej wędlin (wzrost o 118 proc.). Prelegent obawia się jednak, że nie są to produkty regionalne, lecz niskiej jakości, pochodzące z dyskontów.

CZYTAJ TEŻ: Z pasją o kuchni regionalnej - konferencja dla miłośników lokalnych przysmaków