Przełom Online
Jabłecznik z budyniem. Pyszne ciasto, sprawdzony przepis
Proponujemy upieczenie jabłecznika z budyniem. Przygotowanie i upieczenie ciasta zabierze nam około godziny.
5
![Jabłecznik z budyniem. Pyszne ciasto, sprawdzony przepis](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2022/01/29/39568_1643458884_97315400.jpg)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- trzy szklanki mąki krupczatki
- dwa jajka
- 3/4 szklanki cukru
- kostka margaryny (Kasia)
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 l mleka (do budyni)
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić ciasto, podzielić na dwie części. Na jedną część zetrzeć jabłka (cukier do jabłek według uznania). Ugotować dwa budynie 40 g w litrze mleka. Gorący budyń wylać na jabłka, drugą część ciasta rozłożyć na budyniu. Piec w temp. 180 st. C około 45- 50 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!