Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Domowa czekolada z mleka w proszku z dodatkiem bakalii

16.01.2022 06:43 | 0 komentarzy | 5 206 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Nie tylko dzieci przepadają za czekoladą. Ta domowa smakuje znakomicie, zwłaszcza, gdy dodamy do niej ulubione dodatki.
0
Domowa czekolada z mleka w proszku z dodatkiem bakalii
Na zdjęciu: czekolada z posypką migdałową
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIIKI:
• 2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki wody
• 1 opakowanie mleka w proszku (ok. 450-500 g)
• 5 łyżek kakao
• 1 kostka masła
• garść ulubionych bakalii (można też dodać pokruszone herbatniki)
• ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE:
Wsypujemy. mleko i kakao do miski. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Łączymy oba składniki razem i czekamy, aż ostygną. Roztapiamy masło i mieszamy z poprzednimi składnikami. Wlewamy do foremki (można ją wyłożyć papierem do pieczenia). Gdy czekolada ostygnie, przekładamy ją do lodówki.