Przełom Online
Zrobiliście już pierniczki? Są świetne na ozdobę i do zjedzenia
![Zrobiliście już pierniczki? Są świetne na ozdobę i do zjedzenia](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2021/12/18/38995_1639856535_59600000.jpg)
Składniki:
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku i mieszamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (można zmiksować). Jeśli będzie zbyt sypkie dodajemy więcej płynnego miodu. Jeśli natomiast będzie zbyt miękkie, to schładzamy.
Wałkujemy na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Przy pomocy foremek wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 - 180 stopni. Studzimy.
Za pomocą kolorowych ozdób do pierniczków nadajemy im świąteczne dekoracje.