Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Opiekane filety rybne w zalewie octowej

16.05.2021 09:00 | 0 komentarzy | 2 222 odsłony | Agnieszka Filipowicz
To klasyczny i smaczny sposób podania ryb. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania.
0
Opiekane filety rybne w zalewie octowej
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 1 kg dowolnych filetów rybnych (użyłam filetów z miruny)
  • 5 średnich cebul
  • mąka do obtaczania
  • oliwa lub olej do smażenia

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 3 łyżki gorczycy

Przygotowanie:

Cebulę obrać, umyć, pokroić w krążki. Filety umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Następnie rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Z wody, octu, cukru, soli i przypraw przygotować zalewę. Połączyć składniki i zagotować. Usmażone ryby układać w płaskim naczyniu, każdą warstwę przekładać krążkami cebuli, na samym wierzchu powinna zostać cebula. Całość zalać ciepłą zalewą, odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Tak przyrządzone ryby najlepsze są po 48 godzinach - gdy "przegryzą się" smaki.