Przełom Online
Opiekane filety rybne w zalewie octowej
To klasyczny i smaczny sposób podania ryb. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 1 kg dowolnych filetów rybnych (użyłam filetów z miruny)
- 5 średnich cebul
- mąka do obtaczania
- oliwa lub olej do smażenia
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 liści laurowych
- 3 łyżki gorczycy
Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w krążki. Filety umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Następnie rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Z wody, octu, cukru, soli i przypraw przygotować zalewę. Połączyć składniki i zagotować. Usmażone ryby układać w płaskim naczyniu, każdą warstwę przekładać krążkami cebuli, na samym wierzchu powinna zostać cebula. Całość zalać ciepłą zalewą, odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Tak przyrządzone ryby najlepsze są po 48 godzinach - gdy "przegryzą się" smaki.