Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Wiosenna zupa z pokrzywy

01.05.2021 11:00 | 2 komentarze | 2 074 odsłony | Ewa Solak
To przepis dla osób lubiących eksperymenty w kuchni. Jest bardzo prosty, a danie naprawdę smaczne.
2
Wiosenna zupa z pokrzywy
Taka zupa jest zdrowa i naprawdę smaczna
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Chcąc przygotować tę zupę można samodzielnie nazrywać pokrzyw. Ważne, by robić to w miejscu oddalonym od dróg i zanieczyszczonych terenów.
Pokrzywa na zupę nadaje się tylko wtedy, gdy jest młoda, a listki świeże. Najlepiej zrywać te szczytowe bo mają najwięcej wartości odżywczych.

Składniki:
3 szklanki młodych listków pokrzywy
2 marchewki
4 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta majeranku
kilka ziarenek ziela angielskiego
parę listków laurowych
sól, pieprz
śmietana

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pkrojone w kostkę marchewki, ziemniaki oraz całą, przypieczoną na patelni cebulę, a także ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz. Drobno siekamy czosnek i dodajemy do zupy. Pokrzywę parzymy we wrzącej wodzie. Kroimy listki i podsmażamy na patelni dodając majeranek i mielony pieprz. Dodajemy ją do zupy, gdy warzywa zmiękną i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy trochę śmietany. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem lub samą. Zupę można też zmiksować i podać jako krem.