Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

16.01.2021 08:00 | 0 komentarzy | 6 399 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Wypróbujcie przepis na czekoladową roladę  Wbrew pozorom, to ciasto jest dość proste w wykonaniu.
0
Czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżki kakao

Nadzienie:
2 śmietany 30% (po 200 g każda)
2 śmietan-fixy
6 łyżeczek cukru waniliowego domowego

WYKONANIE:
Jajka utrzeć na puszystą białą masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Stopniowo wsypywać mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Następnie przesiać kakao i dokładnie wmieszać go w ciasto. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę, papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.

W miseczce wymieszać zagęstniki z cukrem domowym. Śmietanę delikatnie ubić i dodać mieszankę z miseczki. Ubić śmietanę na sztywno. Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim 2/3 bitej śmietany. Ponownie zwinąć biszkopt. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i udekorować roladę. Odstawić do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na noc. Można podać z musem malinowym.