Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Przepis na pyszną skandynawską przekąskę

28.11.2020 07:43 | 0 komentarzy | 1 289 odsłona | Agnieszka Filipowicz
Łosoś marynowany gravlax to przystawka rodem ze Skandynawii. Danie przyrządza się z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.
0
Przepis na pyszną skandynawską przekąskę
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łososia surowego
  • 7 łyżek soli morskiej
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki białego pieprzu
  • duży pęczek koperku

 

PRZYGOTOWANIE:
Umyty i osuszony koperek drobno siekam i przesypuję do miski.Do koperku dodaję sól morską, biały pieprz i cukier. Wszystko dokładnie mieszam. Płat łososia przekrawam na pół. Jedną połówkę wkładam do szklanego naczynia skórą do dołu i posypuję koperkiem z przyprawami. Drugą połówką przykrywam łososia w naczyniu skórą do góry. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki. 
Następnego dnia łososia obracam w sposób, by górny kawałek znalazł się na dole. Polewam  powstałym sosem.
Naczynie ponownie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na kolejne 2 dni. W tym czasie łososia obracam i polewam sosem jeszcze 3 - 4 razy.
Po tym czasie można już pokroić łososia na plastry i podać ze świeżym pieczywem oraz masłem.