Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Czym jest stres oksydacyjny i jak mu zapobiegać

23.10.2020 14:21 | 0 komentarzy | 1 639 odsłona | red

Materiał promocyjny

Według najnowszych badań, przyczyną wielu groźnych chorób cywilizacyjnych jest długotrwały stres oksydacyjny, czyli brak równowagi między występowaniem w organizmie oksydantów i antyoksydantów. Utleniacze, czyli reaktywne formy tlenu, występują naturalnie w procesie przetwarzania tlenu w energię. Posiadają one niesparowany elektron, który muszą uzupełnić.

0
Czym jest stres oksydacyjny i jak mu zapobiegać
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W normalnych warunkach organizm posiada wystarczającą ilość antyoksydantów, które przekazują wolnym rodnikom elektron i neutralizują je. Jednak zanieczyszczenie środowiska i niezdrowy tryb życia powodują, że w organizmie powstaje dużo wolnych rodników, zaś antyoksydantów jest za mało. Ta nierównowaga oznacza właśnie stres oksydacyjny. Wolne rodniki pobierają elektron z komórek i uszkadzają je. Jeśli proces ten trwa długo, może dojść do znacznych uszkodzeń, a co za tym idzie groźnych chorób jak miażdżyca, zawał serca, czy udar mózgu, jak również chorób degeneracyjnych jak choroba Parkinson czy Alzheimera. .

Jakie są objawy stresu oksydacyjnego

Stres oksydacyjny długo nie daje zauważalnych objawów, szczególnie że jego symptomy możemy uznać za chwilowe skutki stresu i zbyt aktywnego trybu życia. Występowanie stresu oksydacyjnego w organizmie można podejrzewać, jeśli zauważamy kilka spośród następujących symptomów:

  • zmęczenie,

  • częste infekcje,

  • bóle głowy, mięśni i stawów,

  • zwiotczenie i starzenie się skóry,

  • pogorszenie się pamięci i funkcji poznawczych,

  • nadwrażliwość na hałas,

  • pogarszanie się wzroku.

Jak sobie radzić ze stresem oksydacyjnym

Obrona przed wolnymi rodnikami jest tylko jedna - dostarczenie organizmowi antyoksydantów w diecie lub w postaci suplementów diety. W diecie antyoksydantami są przede wszystkim warzywa i owoce. Możemy również sięgnąć po mocne antyoksydanty jak kurkuma, korzeń rdestowca ostrokończystego oraz witaminy C, E, i B12.

Warto również unikać sytuacji, które zwiększają stres oksydacyjny jak:

  • palenie tytoniu i nadmierne picie alkoholu,

  • długotrwały stres,

  • siedzący tryb życia i brak ruchu, ale także zbyt intensywny trening,

  • przebywanie w zanieczyszczonym środowisku jak również smog i spaliny samochodowe,

  • zażywanie leków antykoncepcyjnych, antydepresantów, sterydów oraz antykoagulantów.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele toksyn znajduje się w naszym otoczeniu. Stres oksydacyjny mogą wywoływać toksyny znajdujące się w:

  • plastiku,

  • świecach zapachowych,

  • kosmetykach i produktach do stylizacji włosów,

  • spalinach samochodowych.

Stres oksydacyjny może również wywoływać niezdrowa dieta i niewłaściwe nawyki dietetyczne. Dlatego też warto unikać:

  • żywności mocno przetworzonej,

  • produktów spleśniałych (nie wystarczy odkroić pleśń),

  • dań smażonych i wędzonych,

  • cukru i niektórych słodzików,

  • warzyw i owoców uprawianych przy użyciu nawozów sztucznych i pestycydów.

Jednak nawet radykalne zmiany trybu życia i nawyków żywieniowych nie są w stanie zapobiec powstawaniu stresu oksydacyjnego. Dlatego też bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi antyoksydantów i odpowiednia suplementacja.

www.medonet.pl/zdrowie,stres-oksydacyjny---przyczyny--objawy--jak-mu-zapobiegac,artykul,1729064.html

a.umed.pl/geriatria/pdf/zalecenia%20I.docx

www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/skutki-stresu-oksydacyjnego-w-organizmie/

doctordoni.com/2014/10/5-signs-of-oxidative-stress/

Materiał promocyjny