Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Mini gołąbki z botwinką i czerwoną fasolą

05.07.2020 14:27 | 0 komentarzy | 2 636 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Lubicie botwinkę? Jej liście można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wyśmienitych gołąbków. Maleńki, acz zdrowy przysmak. Tylko troszkę więcej pracy przy zawijaniu.

0
Mini gołąbki z botwinką i czerwoną fasolą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
1 puszka czerwonej fasoli
400 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
łyżeczka papryki (użyłam wędzonej)
łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanego koperku
pęczek botwinki - same liście
odrobina masła (użyłam klarowanego)

WYKONANIE:
Fasolę odcedzamy i przelewamy wodą. Cebulę obieramy i blanszujemy na maśle wraz z czosnkiem. Dodajemy mięso i (opcjonalnie) trochę sosu pomidorowego. Przesmażamy, bo gołąbki z botwinki powinny się krótko dusić, by nie stracić koloru. Dodajemy fasolę, przyprawy, jajko i kaszę mannę. Mieszamy.

Liście botwinki odrywamy od łodyg, myjemy. Na 60 sekund zanurzamy w gorącej wodzie (najlepiej z dodatkiem octu winnego). Osuszamy na ręczniku papierowym. Na każdy liść kładziemy małą porcję farszu i zawijamy najpierw po bokach, a potem całość w pakiecik. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą lub bulionem. Dusimy nie więcej niż 20 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Czy wiesz, że...
Botwinka, ze względu na zawartość tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, cukrów, witamin -  witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerałów - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapnia i żelaza, polecana jest jako składnik diety wegetariańskiej. Zawarty w tym warzywie błonnik reguluje nasz apetyt, zaś kwas foliowy koi nerwy.