Przełom Online
Babka cytrynowa – doskonały dodatek do kawy
Taki deser zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Przepis jest prosty. Wykonanie zajmie nam około 75 minut.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
250 g cukru
4 jajka
340 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka i sok z 0,5 cytryny
Na lukier:
3 łyżki soku z cytryny
120 g cukru pudru (ok. 10 łyżek)
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypuj do ucieranej masy. Na końcu dodaj sok i skórkę otartą z cytryny.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem formy keksówki (jednaj większej lub dwóch mniejszych). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 35-40 minut do suchego patyczka.
Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Polej nim wystudzone ciasto. Ewentualnie możesz zetrzeć na wierzch nieco skórki z cytryny.